Limburgse Popprijs 2019

Zaterdag 28/9 heeft gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg voor het eerst de ‘Limburgse Popprijs’ uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie voor de Limburgse popmuzieksector DVERS in Sittard. Iets voor 18:00 uur werd bekend dat The Ragtime Rumours (categorie ‘Artiest’) en Parkstad Popstad (categorie ‘Sector’) de winnaars zijn van 2019. Parkstad Popstad heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.000,- en The Ragtime Rumours een cheque ter waarde van € 3.000,-. De winnaars mogen dit geld bedrag gebruiken om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De winnaars van de Limburgse Popprijs 2019

The Ragtime Rumours
Een Blues, Ragtime en Swing band uit Midden-Limburg. Een echte Do-it-yourself band. Winnaars van de European Blues Challenge en veel aan het optreden in Nederland en de rest van Europa. Quotes van de commissie: “Door de platen die ze hebben gemaakt en wat ze al hebben neergezet is The Ragtime Rumours een goede ambassadeur van popmuziek uit Limburg. Een band met echt een eigen identiteit, bestaande uit zeer goede muzikanten die ontzettend veel spelen, maar nog steeds lekker Limburgs zijn. Het ondernemerschap, de Do-It-Yourself mentaliteit en het hart voor de zaak spreekt enorm voor ze. Het winnen van The Dutch Blues Challenge én The European Blues challenge zijn grote prestaties binnen hun stijl. Ik vind The Ragtime Rumours ook echt heel erg leuk om naar te luisteren. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet vrolijk wordt van deze muziek.”

Parkstad Popstad
Onder de noemer Parkstad Popstad werken bijna alle verschillende partijen ( Gemeente, muziekscholen, poppodia en artiesten) in Parkstad samen op het gebied van talentontwikkeling, programmering en marketing, om zo een sterker en zichtbaar popklimaat te creëren voor zowel beginnende muzikanten als (semi-)professionals en om het aanbod in de regio goed en efficient te communiceren. Quotes van de commissie: “De ontwikkeling van Parkstad Popstad is een lang proces geweest, maar het platform heeft uiteindelijk ook een flinke prestatie geleverd. Het is echt een bottum-up initiatief, het is niet zo dat een gemeentes gezegd hebben wat er gedaan moet worden. Iedereen uit het Parkstedelijke popveld doet mee: muzikanten, scholen, muziekscholen, podia en festivals zijn allemaal betrokken. Projecten en concerten worden geregistreerd, lokaal uitgezonden en op de radio gedraaid. Het is een grote puzzel die ze mooi in elkaar hebben gelegd. Ze denken in ‘ketens’: de keten van podia, de keten van talentontwikkeling. Het collectief is zo veel meer dan de som der delen en alle partners durven over hun schaduw en eigenbelang heen te kijken. Het project is op dit moment echt goed uitgewerkt. Het is een eigen mini muziekindustrie. Er zit een vibe daar in die regio. Iedereen heeft de neus dezelfde kant op”.

De genomineerden van de Limburgse Popprijs 2019

In de categorie ACT waren dat:

Blabbermouf
Blabbermouf is een hardwerkende rapper uit Heerlen. Redelijk onbekend in Limburg én Nederland. Maar heeft al een flinke volging wereldwijd en meerdere tours gedaan door heel Europa en Zuid-Amerika.

YINYIN
Een psychedelische thaise funk band uit Maastricht. Een redelijk jonge, maar wel een van de meest spraakmakende festival acts van dit moment. Vaak geboekt tijdens de popronde en hebben zelfs al op Lowlands gespeeld.

The Ragtime Rumours
Een Blues, Ragtime en Swing band uit Midden-Limburg. Een echte Do-it-yourself band. Winnaars van de European Blues Challenge en veel aan het optreden in Nederland en de rest van Europa.

In de categorie SECTOR waren dat:

Parkstad Popstad
Onder de noemer Parkstad Popstad werken bijna alle verschillende partijen in Parkstad samen op het gebied van talentontwikkeling om zo een sterker popklimaat te creëren.

De Muzikantine
Een kleine organisatie die grootste dingen voor elkaar krijgt in de popmuziek. Intrinsiek aangedreven vanuit de muzikanten-scene zelf. Daarnaast ligt er veel nadruk op educatie. Muzieklessen, workshops een muzikantenweekend en de educatieve poptour zijn enkele projecten opgezet door De Muzikantine.

Zomerparkfeest
Een festival dat al jaren een begrip is in het Nederlandse popklimaat. Het wordt sterk gedragen door gedreven en betrokken vrijwilligers. Programmering, samenwerkingen en promoten geven goed weer dat het echt een festival met een eigen identiteit is.

De Commissie 2019

Voor de Limburgse Popprijs 2019 was er een externe commissie opgesteld uit professionals vanuit de Nederlandse muziekindustrie. Elk commissielid zal meerdere kandidaten aandragen voor de Limburgse Popprijs. Onder leiding van Kiki van Aubel werden alle kandidaten besproken en worden er uiteindelijk per categorie drie à vier kandidaten genomineerd. De commissie van 2019 bestond uit Jan Smeets, Jorrit Kleijnen, Rian Moonen, Marco Roelofs en Roy Alberts. Daarna heeft elk commissielid vanuit de genomineerden een persoonlijke winnaar selecteren. De kandidaat met de meeste stemmen won de Limburgse Popprijs in zijn categorie.