Anna Nita

 • Beste Nieuwkomer
 • Genomineerden 2020
 • Songwriter en zangeres Anna Nita is geboren en getogen in Heerlen. Inmiddels woont ze al een aantal jaar in Maastricht. Vanaf kleins af aan gaat ze mee naar optredens van haar vader Michel Nita, muzikant in o.a. The Press en The Walkers. Geïnspireerd door jazz-, R&B- en soul-iconen als Sade, Lauryn Hill, Erykah Badu, Alicia Keys en Amy Winehouse zingt ze als leadzangeres in verschillende soul- en jazzbands. In 2020 besluit de zangeres haar eigen muziek uit te brengen.

  Het jaar 2020 is voor Anna Nita als debuterend artiest een vreemd maar succesvol jaar. Midden in de coronacrisis brengt ze in april haar debuut EP ‘Insulated’ uit. Haar muziek klinkt als een laid-back mix van soulvolle pop, R&B en jazz en bevat scherpe teksten over thema’s als empowerment en overgevoeligheid. De tekst en melodie schrijft de zangeres graag alleen, afgezonderd van de wereld om haar heen. Samen met haar vader sleutelt ze aan de arrangementen van haar nummers. ‘Insulated’ wordt opgenomen in de Rumah Recordings studio in Venlo in samenwerking met haar liveband bestaande uit gitarist Maarten Cima, pianist Johan de Haan, bassist Michel Henquet en drummer Wouter Gulikers.

  Ondanks het feit dat de wereld op zijn kop staat, beleeft de zangeres flink wat hoogtepunten als debuterend artiest. Met haar nummer ‘Cloud Nine’ scoort ze een plek in de top 50 van radiozender NPO Radio 2 Soul & Jazz. Ook haar nummer ‘Insulated’ krijgt landelijke airplay op dit radiostation. In mei presenteert de artiest zich voor het eerst met haar liveband aan het publiek en beleeft ze haar televisiedebuut in eerste editie van L1 TV programma ‘Tot Overmaat van Ramp’. In september doet de zangeres mee aan de muziekwedstrijd ‘Frontstage’ die ze met haar liveband wint in de regio Heerlen.

  Om luisteraars tijdens de kerstdagen te verrassen brengt de artiest in december een nieuw nummer uit dat ze tijdens de lockdown schrijft met gitarist Maarten Cima. De single ‘Somebody’s Gonna Love You’ krijgt de primeur in de ‘Solid Vibes’ radioshow van radio-dj Angelique Houtveen. In oktober speelt ze haar eerste clubshow als hoofdact in Poppodium Volt in Sittard, een seated-show voor publiek. Ook geeft de zangeres met haar band een livestreamconcert in de Muziekgieterij dat inmiddels al meer dan 21.000 keer bekeken is. Het concert is onderdeel van de reeks ‘Being Home For Christmas’, dat wordt uitgezonden door RTV Maastricht en gestreamed wordt via de online kanalen van o.a. Muziekgieterij, L1 en Cultura Mosae.

  Momenteel werkt Anna Nita hard aan het schrijven van nieuwe songs en zoekt ze regelmatig de samenwerking op met andere artiesten. Zo liggen er momenteel twee single’s klaar die deze zomer uitgebracht gaan worden. Een daarvan is een samenwerking met hiphopproducer Kijk Een Ster en rapper EllMatic.

  “De respons op mijn eerste EP was overweldigend en heeft veel deuren geopend. Daar ben ik iedereen met wie ik afgelopen jaar heb samengewerkt erg dankbaar voor. Ik ben volledig ‘independent’ wat betekent dat ik alles zelf coördineer en financier. Ik ben songwriter, performer, boeker, marketeer en manager. Ik heb dit jaar veel tijd en geld geïnvesteerd in de start van mijn carrière, in een jaar dat er heel weinig te verdienen is. Toch heb ik nergens spijt van. Ik heb stevige plannen gemaakt voor het komende jaar en ik heb er alle vertrouwen in dat de stappen die ik gezet heb mij verder vooruit gaan helpen. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe nummers weer live te kunnen zingen voor publiek. Tot die tijd blijf ik doorwerken aan nieuw materiaal, werk ik met de band aan een spetterende liveshow en duik ik geregeld de studio in.”

  Meer Anna Nita