Wat is de Limburgse Popprijs?

De Limburgse Popprijs is een jaarlijks terugkerende award die wordt uitgereikt aan de Limburgse act én Limburgse organisatie die in dat jaar de meest significante bijdrage heeft geleverd aan de Limburgse popmuziek. De Limburgse Popprijs bestaat uit twee categorieën.

Met de Limburgse Popprijs wil Pop in Limburg enerzijds investeren in de groei van de artiest of organisatie, zodat deze zich verder kan ontwikkelen binnen het popklimaat of nog meer kan investeren in de popmuziek in Limburg (en daarbuiten). Anderzijds willen we de aandacht vestigen op de ontwikkelingen in de sector en bijzondere, innovatieve en/of succesvolle evenementen, projecten en organisaties zichtbaar maken en onze waardering uitspreken.

De categorieën

De eerste categorie genaamd ‘Artiest’ richt zich op (van oorsprong) Limburgse muzikanten en acts. Met deze categorie wil Pop in Limburg investeren in de groei van de artiest of act, zodat deze zich verder kan ontwikkelen binnen de popwereld.

De tweede categorie genaamd ‘Sector’ richt zich op organisaties en innovatieve en/of educatieve projecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelingen binnen de Limburgse popmuzieksector.

De beoordelingscriteria

Limburgse acts en organisaties/projecten die in aanmerking komen voor de Limburgse popprijs worden door een commissie beoordeeld op verschillende criteria zoals:

  • Eigenheid/authenticiteit
  • Creativiteit
  • Toewijding
  • Management/planning
  • Zichtbaarheid/bereik
  • Community(-building)
  • Duurzaamheid/toekomstgerichtheid
  • Composities
  • Educatie
  • Samenwerking

De award

De awards zijn speciaal ontworpen door vormgever Daan de Haan. Hij is samen met Pop in Limburg op zoek gegaan naar een juiste vertaling van de Muzieksector. De award verbeeld een muzikant, vrijwilliger of medewerker die het gewicht van de popsector in de vorm van een microfoon op z’n schouders draagt. De figuur straalt veel kracht en doorzettingsvermogen uit. Wat zo speciaal is aan de awards is dat deze 3D geprint zijn. De Limburgse Popprijs is een initiatief van Pop in Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie

Commissie Limburgse Popprijs

Wie bepaalt er wie er met de felbegeerde Limburgse Popprijs vandoor gaat? Een externe commissie bestaande uit muzikanten, organisatoren en prominenten uit de (Limburgse) popsector zullen zich buigen over de nominaties. Vanuit de shortlist zal deze commissie een top 3 samenstellen en gezamenlijk een besluit nemen over de winnaars van de Limburgse Popprijs 2020. Binnenkort maken wij bekend wie er dit jaar deel uitmaken van deze commissie.

In 2019 bestond de commissie uit Rian Moonen, Marco Roelofs, Roy Alberts, Jorrit Kleijnen en Jan Smeets.