Wat is de Limburgse Popprijs?

De Limburgse Popprijzen zijn jaarlijks terugkerende awards die uitgereikt worden aan Limburgse acts, artiesten, ondernemers en organisaties die in dat jaar de meest significante bijdrage hebben geleverd aan de Limburgse popmuziek. De Limburgse Popprijs bestaat uit vier categorieën.

Met de Limburgse Popprijs wil Pop in Limburg enerzijds investeren in de groei van deze artiesten of organisaties, zodat deze zich verder kunnen ontwikkelen binnen het popklimaat of nog meer kunnen investeren in de popmuziek in Limburg (en daarbuiten). Anderzijds willen we de aandacht vestigen op de ontwikkelingen in de sector en bijzondere, innovatieve en/of succesvolle evenementen, projecten en organisaties zichtbaar maken en onze waardering hiervoor uitspreken.

De genomineerden voor iedere categorie worden bepaald door een externe commissie bestaande uit professionals uit de Nederlandse muziekindustrie. Daarnaast zijn deze prijzen ook echt sectorprijzen: samen met alle spelers in het Limburgse popveld wordt er gekeken naar wie er kans maken op een nominatie voor de Limburgse Popprijzen. Zo worden podia, festival, theaters e.a. popmuziekorganisaties gevraagd naarinput en is het voor het publiek ook mogelijk om te stemmen op hun favoriete artiest(en) voor de Limburgse popprijzen.

De Limburgse Popprijs is een initiatief van Pop in Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en regionale omroep L1.

De categorieën

De nieuwe categorie “Beste Limburgse Initiatief” richt zich op projecten en initiatieven die in de Limburgse muziekscène zijn ontstaan als (tegen)reactie op een gebrek aan bijvoorbeeld een platform, ontwikkelruimte of fysieke locatie.

De categorie ‘De Belofte’ (in 2021 bekend als ‘Nieuwkomer’) richt zich op relatief nieuwe (van oorsprong) Limburgse muzikanten en acts. Met deze categorie wil Pop in Limburg investeren in de groei van nieuwe artiesten en/of acts, zodat deze zich verder kunnen ontwikkelen in de (inter)nationale muziekindustrie. De winnaar van deze categorie wordt bepaald door de externe commissie.

De categorie ‘Beste Muziekorganisatie’ richt zich op organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelingen en innovaties binnen de Limburgse popmuzieksector, voor én achter de schermen.

Met de ‘Young Professional’ award spreekt de Limburgse popsector haar waardering uit voor aanstormend talent achter de schermen. Wie is er ondernemend, multifunctioneel en actief betrokken bij de organisatie van een evenement, werkt keihard en met veel succes voor een (pop)organisatie of is de drijvende kracht áchter een artiest of band en zorgt ervoor dat deze flinke stappen maakt? Wie treedt er misschien wel in de voetsporen van Jan Smeets? En gaat in de toekomst net zoveel invloed hebben op de (Limburgse) muziekindustrie als Mister Pinkpop himself?

De beoordelingscriteria

Limburgse acts en organisaties/projecten die in aanmerking komen voor de Limburgse Popprijs worden door een commissie beoordeeld op verschillende criteria zoals:

  • Eigenheid/authenticiteit
  • Creativiteit
  • Toewijding
  • Management/planning
  • Zichtbaarheid/bereik
  • Community(-building)
  • Duurzaamheid/toekomstgerichtheid
  • Composities
  • Educatie
  • Samenwerking

De award

De awards zijn speciaal ontworpen door vormgever Daan de Haan. Hij is samen met Pop in Limburg op zoek gegaan naar een juiste vertaling van de Muzieksector. De award verbeeld een muzikant, vrijwilliger of medewerker die het gewicht van de popsector in de vorm van een microfoon op z’n schouders draagt. De figuur straalt veel kracht en doorzettingsvermogen uit. Wat zo speciaal is aan de awards is dat deze 3D geprint zijn.

 

Commissie Limburgse Popprijs

Wie bepaalt er wie er met de felbegeerde Limburgse Popprijs vandoor gaat? Een externe commissie bestaande uit muzikanten, organisatoren en prominenten uit de (Limburgse) popsector zullen zich buigen over de nominaties. Vanuit de shortlist zal deze commissie een top 3 samenstellen en gezamenlijk een besluit nemen over de winnaars van de Limburgse Popprijs.

Voor de Limburgse Popprijs 2022 bestaat de beoordelingscommissie uit

Bram Rutten: Studio engineer/Eigenaar bij Rumah Recordings
Karlijn Pauw: Projectmanager bij ARP en lid van de cultuurtank Limburg
Bram Peters: Drummer bij Madoux (en vele andere projecten)
Jack Pisters: Hoofd van de pop afdeling bij het Conservatorium Amsterdam